27.3.07

Μαθήματα Otakoλογίας μέρος 1ο

Σε περίπτωση που διαβάζετε αυτό το blog, αλλά δεν γνωρίζετε την έννοια της λέξης "otaku", είμαι εδώ για να σας βοηθήσω. Otaku στην γιαπωνέζικη αργκό ονομάζονται οι μονομανείς φανς ενός συγκεκριμένου θέματος, αντικειμένου, χόμπυ κοκ. Η πλειονότητά τους είναι μανιακοί με anime, manga, video games, action figures, pc και Γιαπωνέζους σταρ κάθε είδους. Οι Ιάπωνες έχουν κάνει μέχρι και ειδικό δίπλωμα για να είναι επίσημα αναγνωρισμένοι οι otaku. Στην Ιαπωνία πολύ συχνά ο όρος αυτός έχει συχνά αρνητική χροιά, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αναφέρετε μάλλον τιμητικά σε όποιον ασχολείται με πάθος με manga και anime κυρίως.
Μέκκα των otaku είναι η εμπορική περιοχή της Akihabara, όπυ υπάρχει πληθώρα μαγαζιών με κόμικς, ηλεκτρονικά, φιγούρες κτλ.

Το επόμενο βίντεο είναι απόσπασμα από την εκπομπή Weekend Japanology και μιλάει για την Akihabara και τους otaku.



Το μεγαλύτερο event για τους otaku είναι το Comiket ή Comic Market. Πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της Ιαπωνίας, και μαζεύει χιλιάδες φανς των κόμικς. Δεν είναι για μία επαγγελματική αγορά αλλά για μία εκδήλωση όπου ερασιτέχνες κομίστες πουλούν τα (αυτοεκδιδόμενα) περιοδικά τους, κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας comics fanzines, που ονομάζονται doujοnshi. Αυτά έχουν μερικές φορές original ιστορίες και χαρακτήρες αλλά τις περισσότερες έχουν χαρακτήρες από ήδη δημοφιλή manga. Οι πολλοί επαγγελματίες mangaka (σχεδιαστές manga) κάνουν εκεί τα πρώτα τους βήματα.

Ακουλουθεί βιντεο απο το Weekend Japanology για το Comiket.

Δεν υπάρχουν σχόλια: