3.6.08

Σίντο, η εγχώρια θρησκεία της Ιαπωνίας


Πρόσκληση σε Διάλεξη

Σίντο, η εγχώρια θρησκεία της Ιαπωνίας

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008 - ώρα 6 μμ
Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» ,
Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 30, Προπύλαια
Είσοδος ελεύθερη

Oμιλητής: Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ενώ ο Ιαπωνικός Βουδισμός, μάλιστα με τη μορφή του Ζεν είναι αρκετά γνωστός, το Σίντο, δηλαδή η θρησκεία που υπήρχε στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος πριν ακόμη εισαχθεί σε αυτό ο Βουδισμός, με άλλα λόγια η εγχώρια θρησκεία της Ιαπωνίας, παρέμενε μέχρι πρόσφατα σχεδόν ανεξερεύνητη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αρκετοί ερευνητές αφιερώνουν τον μόχθο τους στην αποκάλυψη όλων των μέχρι τώρα κρυμμένων πτυχών της ιστορίας της.

Μια πολυθεϊστική θρησκεία, σε πολλά όμοια με την αρχαία ελληνική, φορτισμένη με ένα ιδιαίτερο μυστήριο, που πήρε, υπό την επίδραση του Βουδισμού, του Κομφουκιανισμού αλλά και πολιτικών παραγόντων διάφορες μορφές στη διάρκεια της ανάπτυξής της· μια θρησκεία με πανάρχαια έθιμα και γιορτές που σημαδεύουν την διάρκεια του ιαπωνικού έτους και χρωματίζουν την καθημερινή ζωή του ιαπωνικού λαού από την παιδική ηλικία, καθώς, σύμφωνα με έναν γνωστό αφορισμό, <ο Ιάπωνας γεννιέται Σιντοϊστής και πεθαίνει Βουδιστής>. Το Σίντο προάγει και στηρίζει, μέσω των θεοτήτων του (κάμι) οτιδήποτε έχει σχέση με την ζωή, όπως ο γάμος, μια καινούργια γέννηση, η ανάπτυξη των παιδιών, της οποίας οι διάφορες φάσεις αποτελούν αφορμή για ιδιαίτερες γιορτές, η σπορά και η σοδειά του καινούργιου ρυζιού, η κατασκευή καινούργιων κτιρίων, η αγορά νέων πραγμάτων, το νέο έτος κ.λπ., και επιδιώκει να απομακρύνει, μέσω καθαρτήριων τελετών, οτιδήποτε έχει σχέση με τον θάνατο. Διαθέτει επίσης μια γοητευτική μυθολογία, που μας είναι ακόμη άγνωστη. Είναι μια θρησκεία χωρίς εικονιστική τέχνη, αλλά με μια τόσο χαρακτηριστική, όσο και μαγευτική αρχιτεκτονική, που την κάνει προφανή σε κάθε γωνιά της ιαπωνικής γης.

Αυτό είναι το Σίντο, που μας καλεί να γνωρίσομε, στα βασικά στοιχεία της ιστορίας, της μυθολογίας, της λατρείας, των γιορτών και της τέχνης του, αυτή η διάλεξη.

Οργάνωση

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ελληνοιαπωνικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: